Hur du som gay man går vidare efter våldtäkt

En våldtäkt kan hända vem som helst. Det är inte bara något som kvinnor och barn utsätts för, utan även vuxna män, och oftast då de söker kontakt med andra män.

Det händer alltför ofta att män som har blivit utsatta för våldtäkt eller andra övergrepp väljer att inte anmäla, eller ens acceptera att det överhuvudtaget har hänt. Men det kanske inte är så förvånande då män i årtionden har blivit lärda att förtrycka sina känslor och låtsas som att frasen “manna upp” är en sorts skyddsmantra.

Men om du läser det här är du i alla fall på rätt väg framåt. Och om du som bi-, pan- eller homosexuell man ska kunna fortsätta leva ett liv fritt från falska skuldkänslor bör du anmäla. Och framför allt prata om övergreppet med någon som är villig att lyssna.

Att prata om våldtäkt är bland det svåraste som finns

Det är svårt. Det är fruktansvärt svårt att prata om våldtäkt, men det måste göras. Du måste reda ut känslorna tills det är lika klart som en molnfri himmel att du inte gjorde något fel. Skulden ligger på mannen som rörde dig när du inte ville bli rörd och inte slutade när du visade alla tecken på motvilja.

Det spelar ingen roll om det är en främling, dejt, bekant eller en partner, och inte heller ska du känna en skuld över att anmäla dem. De valde att göra det de gjorde, och om de har gjort det en gång kan de göra det igen.

29 Aug 2022

Vårdnadstvister, arv, skilsmässor – familjejuridik är ett känslomässigt laddat område där många behöver stöd och råd. Här bjuder vi på information och tips som rör familjejuridik.