Så här får du tillgång till ett testamente

Behöver du få tillgång till ett testamente som du tror att du nämns i eller kan ha något annat intresse i? Här berättar vi hur man får tillgång till ett testamente.

Det som är viktigaste när det handlar om att få tillgång till ett testamente är att få det fysiska papperet i handen. Om originalet är borta så har alla kopior inget värde, därför är det en dålig idé att förvara den hemma i byrålådan. Då är risken stor att det kommer bort eller upphittas av fel person.

Svaret är alltså att man måste hitta originalet, annars räknas det som att det inte överhuvudtaget existerar.

Ingen myndighet förvarar testamenten

Det finns ingen myndighet som har som uppdrag att förvara ett testamente, det vanligaste är därför att en advokatfirma tar hand om detta. Exempelvis kan det vara smart att låta en betrodd och pålitlig familjejurist göra detta. Men detta bör man informera alla närmast anhöriga om, så att det inte uppstår några missförstånd kring testamentet. Eller att det glöms bort och kommer bort.

Det finns även familjejuridiska byråer som har specialiserat sig på att förvara testamenten. De har register som kan samköras med dödsfallsregistret, vilket gör det enklare att hitta i ett senare skede.

Denna tjänst kostar cirka 1.500 kronor för förvaring av testamentet till dödsdagen. Man kan också välja att  betala en årsavgift på ungefär 250 kronor. Om man vill ändra testamentet, kan man behöva betala en mindre avgift för administrativa uppgifter.

Vårdnadstvister, arv, skilsmässor – familjejuridik är ett känslomässigt laddat område där många behöver stöd och råd. Här bjuder vi på information och tips som rör familjejuridik.