Detta ska du göra om du hittar dolda fel i ditt nya hus

Att hitta dolda fel i sitt nyköpta hus är inte något man precis drömmer om, men om det skulle hända är det bättre att vara förberedd med möjliga alternativ.

Oavsett om du är en ny husägare eller i jakt på en sommarstuga går det inte att förneka den fantastiska känslan du får när du äntligen skriver på kontraktet. Nu kan du ta fram skissblocket och fortsätta planera varje rum, fri från den eventuella sorgen om köpet inte skulle gå igenom.

Och precis när du äntligen har tömt alla flyttlådor och fyllt alla hyllor, precis när du äntligen har tvättat den sista penseln och väggarna lyser av färg, precis när du äntligen lägger dig ned i den nybäddade sängen och lyssnar på regndropparna ser du den växande fuktfläcken i taket.

Om du misstänker dolda fel i ditt hus ska du kontakta en bostadsjurist

Du ringer besiktningsmannen samtidigt som du försöker lugna den växande paniken i rösten för att se om läckan i taket noterades i besiktningsrapporten innan kontraktet skrevs under, bara för att få reda på att du har köpt ett hus med ett dolt fel.

Efter detta har du två alternativ. Antingen hanterar du skadan själv och betalar de tusentals kronor det tar att fixa, eller så kontaktar du en bostadsjurist och reklamerar skadan till säljaren och låter de som avsiktligt dolde felet stå för kostnaden. Och om skadan anses för stor kan du i vissa fall även häva kontraktet helt och hållet.

21 Aug 2022

Vårdnadstvister, arv, skilsmässor – familjejuridik är ett känslomässigt laddat område där många behöver stöd och råd. Här bjuder vi på information och tips som rör familjejuridik.